You are currently viewing Aleksander III (1845 – 1894) Regjeringsperiode 1881-1894

Aleksander III (1845 – 1894) Regjeringsperiode 1881-1894

Aleksander III, “Sasja”, “Kolossen”, var en svær mann på over 1,90. Han var Tsar Aleksander II og Marie´s nest eldste sønn. Deres eldste sønn “Niksa”, døde ung pga sykdom.

Minny, Dagmar av Danmark ble gift med Alexander III.
Maria Feodorovna, “Minny”
Dagmar av Danmark (1847-1928).
Maler: Robert Antonie Müller

Niksa innledet et forhold til prinsesse Dagmar av Danmark “Minny”. Da Niksa døde, “overtok” Sasja Minny og de giftet seg og hadde et lykkelig ekteskap med tilsammen fem barn. Minny’s søster, Alexandra av Danmark, ble gift med prinsen av Wales, som var sønn av dronning Victoria og prins Albert. Den senere kong Edvard VII av Storbritannia.

Russland lå etter i den teknologiske utviklingen som deler av Europa opplevde. Blant annet var det minimalt med jernbane enda i Russland. Under et besøk på Krim reiste tsar Aleksander med sitt følge tilbake til St.Petersburg med jernbane. Tsaren var oppgitt over at toget gikk så sakte. Han konfronterte den ansvarlige for jernbanen, Witte, som også var ombord; “Blir denne jernbanen styrt av jøder?”. Jødene var utstøtt og forfulgt. Witte, som var en selvsikker ingeniør sa at toget egentlig kjørte for fort etter forholdene.

Etter en liten stund krasjet toget ved Borki og vognene veltet. Tsaren og hans følge overlevde, men over 20 personer ble drept. Tsaren selv, som var en stor og kraftig kar, var selv med på å få veltet vognene tilbake igjen.

Tsaren fikk et godt forhold til den selvsikre Witte og han ble senere forfremmet og ble etterhvert både finansminister og transportminister. Han bygde bl.a den transibirske jernbane.

I tillegg til sin antisemittiske politikk, innførte Aleksander tvungen undervisning i russisk i stater som ikke snakket russisk. Russland bestod av 104 forskjellige nasjonaliteter og 146 forskjellig språk. Ved at store nasjoner som Polen, Armenia og Georgia ikke fikk undervise og snakke sitt opprinnelige språk, gjorde store folkemengder til tsarens fiender.

Anitsjkovpalasset som ble bygd av keiserinne Elisabeth i 1754. Alexander med familie foretrakk å bo her, fremfor det store og kalde Vinterpalasset. Minny bodde her til 1917.

I oktober 1894 ble “Kolossen” alvorlig dårlig. Legen hadde stilt diagnosen nefritt, nyrebetennelse. Noe som etterhvert skulle koste ham livet. Han død den 19.oktober i sin Minny’s fang, og med de nærmeste rundt seg.

Leave a Reply