You are currently viewing Grigorij Raputin (1869 – 1916)

Grigorij Raputin (1869 – 1916)

Rasputin var en bondesønn, født i landsbyen Pokrovskoje, 400km øst for Uralfjellene. Han var ulært, men kunne lese og skrive. Han kunne store deler av bibelen utenat. Tross sitt fryktinngydende utsende med langt svart hår, midtskill, langt ugredde skjegg, tettsittende stirrende øyne, var han en skjørtejeger og hadde stor tiltrekningskraft på kvinner.

Han hadde, i følge ham selv overnaturlige og mystiske evner, slik at han kunne kommunisere med Gud og helbrede mennesker.

Han var gift med Praskovija, men hadde elskerinner overalt. Han besøkte sositetskvinner som satt i sine palasser mens de kjedelige mennene deres inspiserte soldater og drakk, og spilte på damenes dårlige samvittighet overfor alle bøndene som led. Hans egen ville seksualitet, som han utnyttet ved å fremstå som en sjarmerende bonde med mystisk prestisje, var for noen uimotståelig. I tillegg til at det ble sagt at han var utstyrt som en hest. Praskovija, som overrasket han sammen med en jente, sa; “Alle har sitt kors å bære, dette er hans”, og men hans store kjønnsdrift, bemerket hun tørt; “Han kan gjøre hva han vil, han har nok av det i seg til alle”.

Rasputin kom i kontakt med tsaren og tsarinaen ved å sende dem et brev for at han skulle få overlevere dem et ikon. Et besøk som skulle vare i fem minutter, ble til over en time, skrev Nikolaj i sin dagbok senere. Under besøket begynte Aleksej å blø. Rasputin bad for Aleksej, noe som roet ned både barn og mor.

Rasputin fikk etterhvert en svært nært forhold til keiseren og hans Alix. Dette skyltes sannsynligvis den effekten han hadde på Aleksej, ved klare å stoppe blødningene hans, og dermed fikk en spesiell plass i en hysterisk´ mor hjerte. Selv medlemmer av Romanov-familien måtte ha avtale for å møte tsaren. Rasputin bare møtte opp. “Etter å ha drukket te oppe på barneværelset, satt jeg sammen med Grigorij som hadde dukket opp uventet”, skrev Nicky i dagboken sin.

I kraft av sitt nære forhold til tsar-familien, og i særdeleshet Alix, ble Rasputin etterhvert et hatobjekt blant adel og ministre. Han hadde en finger med i spillet på det meste, fra om Alix personlig skulle dele ut brød i gatene i Petrograd*, til utnevnelser av nye ministre. Tsaren, som under første verdenskrig opphold seg mye i Stavka i Mogiljov, hvor det militære hovedkvarteret for Russland lå under krigen, styrte gjennom som ektemake Alexandra, som igjen var sterkt influert av Rasputin. Hatet mot Rasputin var nå så stort at det i alle salonger og klubber i Petrograd ble diskutert at Rasputin måtte myrdes; ” et mord på Rasputin ville vært bedre enn den største russiske seier i felten”.

Prins Feliks Jusupov

Prins Feliks Jusupov regnes som en av hovedmennene bak mordet på Rasputin. Han var gift med Irina, datter av Nicky´s søster Ksenija og hennes mann Sandro.

Rasputin ble lurt ned i en kjeller der det var dekket bord, med bl.a. kaker og vin som var tilsatt cyanid. Rasputin som trodde han skulle få møte Irina, kona til Jusupov, begynte å spise av kakene og drikke vin. Men ha døde ikke. Tilslutt gikk Jusupov og hentet en pistol og skjøt ham. Men han traff ham i mageregionen og mens Rasputin frådet rundt munnen reiste han seg for å begynne å sloss. Jusupov sprang og hentet en annen av konspiratørene, Purisjkevitsj, men heller ikke han traff godt slik at Rasputin døde.

Rasputin kom seg ut på gaten, og andre kom til. Noen, for eksempel den hemmelige britiske agenten Rayner**, gav Rasputin nådestøtet med et skudd så nært pannen at det oppstod svimerker i huden.

Konspiratørene Purisjkevitsj, Dmitrij og Lazovert pakket Rasputin inn i en gardin og kjørte ned til den tilfrosne Malaja Nevka elva og kastet han ned i et hull i isen. Dette var den 17.desember 1916.

Mens folket jublet over at Rasputin var død, sørget tsaren og tsarinaen stort; “Jeg er fylt med skam over at mine slektningers hender besudlet med blodet til en enkel bonde”, sa Nikolaj. Den 21.desember ble Rasputin gravlagt i Serafim av Sarov-kirken i Tsarskoje Selo.

*Nicky hadde gitt byen Petersburg navnet Petrograd siden han syntes Petersburg lød fot tysk. Dette gjorde han ettersom Tyskland gikk inn i en allianse med Østerrike og mot alliansen Russland, Storbritannia, Frankrike og Bulgaria under oppseilingen til 1.verdenskrig.

** Noen mener at Storbritannia var sterkt delaktig til planleggingen av mordet på Rasputin.

Leave a Reply