You are currently viewing Tsar Aleksander II (1818 – 1881) Regjeringsperiode 1855-1881

Tsar Aleksander II (1818 – 1881) Regjeringsperiode 1855-1881

Aleksander II var sønn av Nikokaj I og Aleksandra Fjodorovna (prinsesse Marie av Hessen_Darmstadt).

Han overtok et Russland som var i krig på Krim. Franskmennene og Østerrikerne gikk i allianse mot Russland og Aleksander led et grusomt nederlag i august 1855. I 1856 overgav han seg etter å diskutert med sine rådgivere. Da var også Sverige på vei inn i krigen på de allierte’s side. 18.mars 1856 ble fredsavtalen underskrevet i Paris av grev Aleksej Orlov på vegne av Russland. Dette var det største nederlaget i Romonov-dynastiet siden Den store urotiden. De måtte avstå sine festninger mot Svartehavet og mistet derfor tilgangen til havet sør i landet.

Aleksander hadde mange reiser i Europa, og et nært forhold både til keiser Vilhelm. hans onkel, og Bismark. Senere besøkte han også Napoleon III i Paris.

Tsarinnen Maria Aleksandrova “Marie”, led av tuberkolose og hadde mange opphold i Nice og andre kur-steder. Aleksander hadde, som de fleste tsarer flere elskerinner. Men det var en som kom nærmere enn alle de andre, Jekaterina Dolgorukaja “Katja”.
De utvekslet meget erotiske brev flere ganger daglig og de lengtet alltid etter hverandres selskap.

Aleksander II overlevde fem ulike attentat der noen prøvde å ta livet av ham. Etter at tsarina Marie døde, giftet Aleksander og Katja seg i hemmelighet. Et giftermål som ble fryktelig dårlig mottatt av Aleksander´s nærmeste.

Den 1.mars 1881 ville Aleksander inspisere sine soldater. Noe han elsket. Det var uro og flere av hans aller nærmeste frarådde han å dra på denne turen, noe Aleksander likevel gjorde. Det skulle bli skjebnesvangert. På tur tilbake og hjem til Vinterpalasset, ble Aleksander og hans følge utsatt for et angrep av to menn med hjemmelagede bomber. Den siste som ble kastet traff “godt”. Flere ble drept og mange ble skadet. Tsaren ble også kraftig såret, blant annet ble den ene foten nesten revet av. Han blødde kraftig.
Han ble i all hast fraktet til Vinterpalasset, der han døde på sitt arbeidsværelse sammen med masse av hoffolk de nærmeste rundt seg. Blant andre hans nye kone “Katja”, hans yngre bror Konstantin “Kostja”, hans sønn Aleksander III “Sasja”, som ble den nye tsaren og hans kone “Minny” (prinsesse Dagmar fra Danmark).


Leave a Reply