You are currently viewing Tsar Nikolaj I (1796 – 1855) Regjeringsperiode 1825-1855.

Tsar Nikolaj I (1796 – 1855) Regjeringsperiode 1825-1855.

Tsar Nikolaj I, overtok tronen etter sin bror Aleksander I ettersom hans eldre bror, Konstantin hadde frasagt seg tronen.

Nikolaj var gift med Aleksandra Fjodorovna (født prinsesse Charlotte av Preussen) “Mouffy”.

Nikolaj utvidet Russlands grenser etter stadige kriger med både mot ottomanerne og perserne. Under Nikolaj´s regjeringstid levde den store russiske poeten Pushkin. som hadde et nært vennskap til keiseren.

Nikolaj var en som elsket militær disiplin. Han var høy og kraftig og stålgråe, følelsesløse øyne. Selv om han vant kriger overalt og utvidet Russland´s grenser, fikk han det ikke som han ville overalt. Under et besøk i den georgiske hovedstaden Tblisi, for å overvære en kapitulasjon fra jihadisten og imamen Sjamil av Tjertjenia og Dagestan, løp hestene løpsk og Nikolaj og hans følge reddet seg såvidt fra å bli slengt ned i avgrunnen. “Vi hadde vært død om ikke Guds hånd hadde grepet inn”, skrev Nikolaj.

Leave a Reply