You are currently viewing Poeten Alexander Pushkin, (1799 – 1837).

Poeten Alexander Pushkin, (1799 – 1837).

Alexander Pushkin regnes som en av russlands største poeter. Han var en av de få som kunne snakke tsaren rett i mot. Han og Tsar Nikolaj I hadde et nært forhold. Pushkin var gift med den vakre Natalja Gontsjarova.

Natalja Pushkin

Det var mange som ble hennes beilere, også Tsaren selv.

Men det var den unge franske baronen Georges d´Anthes som hadde kommet til russland sammen med sin nederlandske beskytter, ambassadør Heeckeren, som skulle bli Alexander Pushkin´s bane.

Georges d´Anthes var vilt forelsket i Natalja og kurtiserte henne åpenlyst. Han kunne ikke akseptere at han ble avvist, og giftet seg etterhvert med Nataljas yngre og mindre pene søster for å komme nærmere Natalja.

Etterhvert som Pushkin ble mer og mer indignert over d´Anthes tilnærmelser overfor sin kone, utfordret han ham til duell. En duell som Pushkin gikk tapende ut av. Skadene kulene hadde påført ham var katastrofal. Den 29. januar 1837 døde Alexander Pushkin.

Han fikk en storslått begravelse med over 10.000 tilstede. Tsar Nikolaj ville nok blitt forbløffet hvis han hadde fått vite at hans egne triumfer hadde blitt stilt i skyggen av denne beskjedne poeten, som etter hvert skulle bli regnet som den sanne kongen av Russland.*

*Kilde: Simon Sebag Montefiore´s “Dynastiet Romanov”.

Leave a Reply