You are currently viewing Peter III (1728 – 1762) Regjeringsperiode 1762-1762

Peter III (1728 – 1762) Regjeringsperiode 1762-1762

Peter III var født i Kiel som Karl Peter Ulrich von Schleswig-Holstein-Gottorp i 1728, og var gift med tyskfødte Sophie Frederike Auguste av Anhalt-Zerbst, som tok navnet Katarina Aleksejevna (bedre kjent som Katarina den store).

Peter III var sønn av Karl Frederik, Hertug av Holstein-Gottorp som var nevø av Karl XII av Sverige og Anna Petrovna, datter av Peter den Store.

Hans mor døde da han var bare barnet og faren døde da han var 10 år. Han var veldig Prøyssen-vennlig og gav tilbake alt land Russland hadde erobret i 7-årskrigen.

Peter III og Katarina Aleksejevna hadde lite til felles i sitt ekteskap. Han var mest opptatt av sine tinnsoldater, mens hun var en utdannet kvinne som bl.a. studerte russisk med noen i hoffet. Det ble også klart at de to ikke delte soverom og etterhvert ble det viktig å forsikre at Romanovene vil fortsette å regjere etter deres tid.

Men etter flere år i ekteskapet uten barn, kom tilslutt kom Paul og sikret Romanovene. Han hadde også en søster, Anna Petrovna, som ikke må forveksles med sin farmor med samme navn, og datter til Peter den Store.

Peter III ble drept bare kort tid etter starten på sin regjeringstid, sannsynligvis etter et komplott der hans tysk-fødte kone (Katarina den Store) stod bak.

Leave a Reply