You are currently viewing Katarina den store (1729 – 1796) Regjeringperiode 1762-1796.

Katarina den store (1729 – 1796) Regjeringperiode 1762-1796.

Katarina II, også kjent som Katarina den Store, var født Sophia av Anhalt-Zerbst og gift med Peter III, (født Karl Peter Ulrich von Schleswig-Holstein-Gottorp). Peter III´s mor var Anna Petrovna, datter av Peter den Store. Katarina var datter av Kristian August og Johanna Elisabeth av Holstein-Gottorp, og niese av svenskekongen Kong Adolf Frederik.

Katarina var altså av tysk avstamning, og selv om hun lærte det russike språket veldig godt og i ung alder, skinte hennes tyske aksent igjennom.

Kronen som hun ble kronet med innehold diamanter og rubler til en verdi av 200 mill. dollar i dagens kurs.

Hun var den første regenten som hadde et normalt liv med normal mat og jobbet mye. Ikke så mye fester som de som hadde regjert før henne. Hun utgav nye lover som erstattet den fra 1649. Hun ble “Mother of the nation”.

Katarina avskydde sin sønn Paul, men forgudet sitt barnebarn Aleksander.

I 1768 erklærte Polen Russland krig. Også Tyrkia kom inn i krigen. Tyrkia tapte stygt selv om den russiske hæren var langt færre en tyrkerne. Dette vakte oppsikt ute i Europa.

Hun erobret de sørlige delene der Ukraina og Krim ligger og utvidet Russlands grenser mer enn noen annen.

Tsaskoje Selo

I januar 1787 dro Katarina fra Tsarskoje Selo i en konvoi på 14 vogner og 124 selder med et følge på 22, deriblant ambassadører fra Frankrike og Østerrike for å ta i eget syn de nye landområdene hun hadde tatt.

Hun hadde flere ti-talls elskere, men den største var Potemkin som også fikk herske over de sørlige delene av Russland. Det var han som var hærføreren da disse nye landområdene ble annektert.

Noen mente hun var nymfoman. Både hun og Potemkin hadde elskere og elskerinner på si. Fredrik den store uttalte at “kvinner er kvinner, og under kvinnelig styre har fitta større innflytelse enn en bestemt politikk styrt av fornuften!”

Leave a Reply